Ablasının bağışladığı kök hücre sayesinde lösemiden kurtuldu
Gaziantep’te 9 aydır lösemi tedavisi gören Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Öğretim Üyesi. Yücel Ayrcay, ablasının kök hücresini bağışlayarak hastalığı yendi.
Medical Point Hastanesi’nden yapılan açıklamaya göre, 2022 yılı Ekim ayında idrar yolu enfeksiyonu şüphesiyle gittiği hastanede lösemi olduğu öğrenilen ve birkaç farklı merkezde tedavi altına alınan Prof. Yücel Ayrcay, tedavisine Medical Point Gaziantep Hastanesi’nde devam etme kararı aldı.
Hastanenin kemik iliği ve kök hücre nakli merkezindeki hekimlerin bilgi ve yetkinliğine güvenen Ayrçay, zorlu tedavi sürecine rağmen umudunu kaybetmedi, ailesinin verdiği büyük destek ve ilik nakli ile hayata tutunmayı başardı. kardeşi Elif Elmalı’nın.
Hastalığın öyküsü hakkında değerlendirmelerde bulunan Yücel Ayrçay yaptığı açıklamada, oğlunun 2004 yılında birebir süreçlerden geçtiğini ve uzun süren tedavi sonucunda sağlığına kavuştuğunu belirtti.
Ayrıca hastalıkla ilgili garip bir hikayemiz var. Nakil sonucu tamamen iyileşti. terimleri kullandı.
“İlik nakli sürecinde hiçbir bedel ödemedik”
prof. Dr. Ayrıca lösemiye yakalandıktan sonra tedavi sürecinde herhangi bir düşüncesinin olmadığını ve hastalara uygun en hijyenik ve üst düzey konfor ortamında gerekli tedaviyi aldıklarını belirterek, şu ifadeleri kullandı:
“Geçen Ekim ayında aniden idrar yolu enfeksiyonu ile başlayan başka bir lösemi hastalığına yakalandım ve o zamandan beri tedavi görüyorum. Bu hastaneye gelmeden önce farklı bir merkezde kemoterapi görüyorduk, sonra bir gün sonra Medical Point Gaziantep Hastanesi’ne geldik. hocamızın hastalıkla ilgili bilgisi ve yetkinliği Devletimiz “İlik nakli sürecinde hiçbir ücret ödemeden tedavimizi buradan aldık. Çok rahat, steril ve hijyenik bir ortamda gerekli tedaviyi görmemizi sağladılar. Son 1 ayda ilik nakli gerçekleşti ve sağlığımıza kavuştuk.”
“Ablam bize hayat verdi”
Lösemiyi yenen Prof.f. Yücel Ayrçay, tedavi sürecinde yaşadığı aksiliklere rağmen ablası Elif Elmalı’nın donör olarak bağışladığı ilik sayesinde hayata tutunduğunu anlattı.
Hastalık sürecinde yaşadığı talihsizlikleri anlatan Ayracay, safra kesesinin alındığını, karaciğerde nadir görülen bir tüberküloz tutulumu olduğunu, ardından aile taraması yapıldığını ve yüzde 100 olduğu için ablasından kök hücre nakli yapıldığını kaydetti. uyumlu ilik
“Ağabeyim bağış yaparak hayatımızı kurtardı.” Sözü kullanan ve tedavi sürecinde eşinin kendisini hiç yalnız bırakmadığını vurgulayan Ayraçay, “Eşim yıllarca çocuğumuzun yanında kaldı ve büyük fedakarlıklar yaptı. .Eşim olmasaydı bu süreçleri atlatmam çok zor olurdu.Onun desteği ile süreçleri atlattık.” bir açıklama yaptı.
“Kız kardeşinden ilik alarak bu hastalıktan kurtulmayı amaçladık”
Yücel Ayrcay’a uygulanan tedaviler hakkında bilgi veren Medical Point Gaziantep Hastanesi Hematoloji Uzmanı Prof.
Hastanın kendilerine ulaştığında bazı enfeksiyonlara yakalandığını ve buna bağlı olarak uzun süre antibiyotik kullandığını gördüklerini belirten Kiki, şu bilgileri verdi:
“Hastamız da bazı toksik etkilere maruz kaldı. Neticede tam uyumlu kardeşinden ilik nakli yaparak bu hastalıktan kurtulmayı amaçladık. Yaklaşık 1 ay önce hastayı servisimize kabul ettik ve burada takibe aldık. .Ardından ablasından kök hücre nakli gerçekleştirdik.Yaklaşık 1 hafta hazırlık süreci var ve hastanın toplam 1 aylık süreci sorunsuz geçti.Hastanın kan fiyatları çok uygun ve kendi kanını üretmeye başladı. Titiz bir bakımla. Kan maliyetleri arttı, enfeksiyon riski azaldı. Bundan sonraki süreçlerde hasta doğal olarak bizim kontrolümüzde olacak.”
prof. Doktorların nakil sonrası ortaya çıkabilecek problemlerde öngörülü ve çözüm odaklı olması gerektiğine dikkat çeken Dr. Kiki, tedavi sürecinde öngördükleri problemlerin hastayı etkilememesi için ek tedaviler uyguladıklarını belirtti.
Kiki, “Örneğin bu nakil sırasında verilen ilaçların karaciğer üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini öngördük ve bunu önlemek için Sağlık Bakanlığı’nın onayı ile ek tedaviler verdik. Karaciğeri koruyucu tedaviler uyguladık. Bu nedenle , hastamızda herhangi bir karaciğer sorunu yaşamadık.” ifadeleri kullandı.
“Moral vererek desteklediğime inanıyorum”
prof. Yücel Ayrcay’ın eşi Gülcan Ayrcay da hastanedeki tedavi süreci hakkında bilgi verdi.
Uyuşturucu kadar etkili olan manevi desteğini eşine gösterdiğini belirten Ayrcay, şunları kaydetti:
“Oğlumun ve ardından eşimin hastalığında hep yanlarındaydım. Beni ilgilendiren kısmı refakatçi kısmı. Bazı merkezlerde özellikle hava sirkülasyonu, gıda ve hijyen açısından zulümlere maruz kaldık. Hatırlamıyorum. Buradan daha keyifli bir ortamda kaldık.Herkese çok teşekkür ediyorum.Bu hastalığın ilaç kısmından kesinlikle farklı.Manevi destekle de yok edildiğine inanıyorum. Elimden geldiğince dualarım ve manevi desteğimle güçlendiğime inanıyorum.”